V KD Smeško trenutno igramo naslednje predstave:

ZAJČKON IN VOLK

Zajčkon in volk je lutkovna predstava, ki je nastala po priredbi zgodbe Grigorja Viteza. V predstavi nastopajo zajčkon, šoja, lisica, volk in volkulja.
Ker je čas kosila, doma pa ni nobene zaloge hrane, pošlje volkulja volka v gozd po zajčka. A ko volk zagleda zajčka, ki se mu sladko smeji, ga to zmede, se prične smejati še sam in pozabi, kam je namenjen. Zajec in šoja ga napotita nazaj domov, vprašat ženo, saj bo ona to najbolje vedela. Doma doživi novo lekcijo, volkulja ga pošlje ponovno v lov. A, tudi tokrat ni uspešen, saj ga je zajec zopet pretental. Ko zadnjič pride, ga zajec preseneti s krili, s pomočjo katerih odfrči na drevo. Z veje drevesa, zadane volku odločilni udarec. Očita mu, da si ni umil zob in da naj se vrne, ko bo to opravil. Leteči zajec in neumiti zobje so volka tako zmedli, da je pot domov dolgo iskal. Sporočilo zgodbe: Mali zajček ukane velikega volka z nasmehom, ko pa veliki volk spozna ukano, zajčka reši samo čudež s krili.

Več o predstavi

ZELIŠČKOTI

Zeliščkoti so junaki lutkovne predstave o zeliščih. V njej srečamo žajbelj, koprivo, brata šipka, lipo, belo omelo in čemaž, spoznali pa boste tudi odklopljeno zeliščarko. Skozi igro in pesmice v obliki rapa, boste spoznali značilnosti posameznih zelišč. Naučili se boste, da moramo težavam pogledati v oči in če jih ne zmoremo sami rešiti, prosimo za pomoč, kot so naši junaki prosili zeliščarko. Scenarij je avtorsko delo Anite Požin, pesmice v predstavi so iz slikanic kreativne zeliščarke Kate Laštro Zeliščna abeceda in Čebelja cvetna abeceda, ki sta namenjeni učenju branja pri otrocih ter spodbujanju bralne pismenosti ob spoznavanju različnih rastlin. Pesmicam je dal aranžma in jih odrepal Sebastjan Volavc.

HOP V PRAVLJICO

Igrano-lutkovna predstava Hop v pravljico govori o nagajivem Tinčku, ki si noče umivati rok. Po takšne otroke pride čarovnica. Pa ne katerakoli čarovnica, ampak tista iz pravljice Janko in Metka! Odpelje ga v pravljico, kjer nerodnemu lovcu pomaga rešiti Rdečo kapico in babico, volka pa vrže v vodnjak. Z zvijačami iz Sneguljčice se spretno znebi čarovnice in čarovnija ga iz pravljičnega sveta in zmešnjave pravljic vrne domov …

ŽABEC IN NJEGOVO SRCE

Žabec ugotavlja, da se počuti nenavadno. Išče vzrok za svoje počutje. S pomočjo prijateljev ga tudi najde. Bolezen se imenuje ljubezen. Zaljubljen je v čudovito, lepo, belo račko. Kako naj ji pove? S pomočjo daril ali besed? Kaj naj stori? Preveč ga je strah in njegovo srce razbija kot ponorelo? Pa še prijatelji mu nasprotujejo. Žabec najde rešitev: tekmovanje v skokih bo prava stvar! In epilog lutkovne zgodbice? Tudi račka spozna, da ljubi žabca. Skupaj prijateljem dokažeta, da je ljubezen tudi med drugačnimi možna.

DEDEK MRAZ IN ŠKRATI

V pravljični deželi živijo drobcena bitja, škratje po imenu. Zelo so podobni otrokom, saj so polni energije, navihani, živahni, radi drug drugemu ponagajajo, a ko je potrebno, znajo strniti vrste in si pomagajo med seboj, da je delo pravočasno in dobro opravljeno. Tokrat so dobili nalogo, da pripravijo darila za enega izmed dobrih mož.
Predstava je primerna za decembrske dni. Možno jo je prilagoditi glede na to, kateri dobri mož prihaja med otroke z darili (Miklavž, Božiček ali Dedek Mraz). V primeru, da organizator ne predvideva prihod katerega izmed dobrih mož z darili, v predstavi nastopi Teta Zima in na ta način dobimo eno lepo praznično predstavo v decembru ali v januarju, da še prvi mesec novega leta zadiši po praznikih in čarobnosti.