Kulturno društvo Smeško je bilo ustanovljeno leta 2007 kot Društvo vzgojiteljev Ljudske univerze Celje Smeško. V letu 2010 je društvo dobilo sedanje ime – Kulturno društvo Smeško. V letu 2012 se je društvo osamosvojilo, v letu 2014 pa smo se preselili v nove prostore na Vodnikovi ulici 13. V letu 2017 smo praznovali 10- letnico delovanja.
Osnovna dejavnost društva je priprava in izvedba lutkovnih predstav, pripravljamo pa tudi razne delavnice za otroke in odrasle, lutkovne seminarje za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju, Smeškov lutkovni maraton ter Smeškove petkove večere za odrasle. Scenarije za predstave delamo po obstoječih predlogah, prav tako izbiramo glasbo, medtem ko so lutke in scena naše avtorsko delo. V nekaterih predstavah sta tudi scenarij in glasba avtorsko delo. Poleg prihodkov iz dejavnosti društva, so pomemben vir prihodkov prijave na razpise, nekaj sredstev za pokritje stroškov posameznih prireditev pa prispevajo donatorji.
Skupina, ki deluje v društvu ni stalna, saj vsako leto kakšen član odide, namesto njega pa pridejo drugi, a ogrodje skupine ostaja. Trenutno v društvu ustvarja 10 članov, a si želimo še novih. Skupina je zelo raznolika, od logopedinje, likovnice, ekonomistov, vzgojiteljic… V svojih vrstah smo imeli tudi slepo osebo.
V dosedanjih 14-ih letih delovanja smo izvedli številne aktivnosti:

2006

 • december – konec leta (20.12.) je bilo ustanovljeno Društvo vzgojiteljev Ljudske univerze Celje. Namen društva je bilo druženje in ustvarjanje udeležencev programa Predšolska vzgoja. Boter imena društva je nekdanji košarkar Rajmond Rituper, prva predsednica pa je postala Danijela Lakić.

2007

 • maj – 7.5. je bilo društvo vpisano v register društev, to je naš rojstni dan.
 • december – 5.12., na predvečer praznika Sv. Miklavža, je bilo izvoljeno novo vodstvo društva. Mesto predsednika je sprejel Damir Kolarič, ki društvo vodi še danes. Društvo je spremenilo ime v Društvo vzgojiteljev in kulturnih delavcev Smeško, prav tako se je spremenilo poslanstvo društva, saj po enem letu v njem ni bilo niti enega člana od udeležencev programa Predšolska vzgoja. S tem se je društvo usmerilo k lutkam in kulturi.

2008

 • V prvih letih delovanja so bile aktivnosti vezane na dogodke Ljudske univerze Celje.
 • februar – z delom je pričela lutkovna sekcija, ki je štela 9 članov. Začeli smo z naprstnimi lutkami, nadaljevali z ročnimi, vmes pa pripravljali scenarij za lutkovno predstavo Janko in Metka v puberteti. Naredili smo tudi svojo prvo sceno.
 • april – Osrednja dejavnost društva so lutke, zato smo gostili češko strokovnjakinjo s področja lutkarske dejavnosti Jaroslavo Holasovo, ki je opravila supervizijo dela lutkarske sekcije in nam dala koristne napotke za nadaljnje delo. Hkrati je njen obisk pomenil tudi dogovor o organizaciji pomembnega dogodka v avgustu.
 • april – luč sveta je ugledala prva lutkovna predstava Janko in Metka v puberteti, ki smo jo odigrali na ustanovnem zboru Mreže za družinsko učenje Savinjske regije v Celjskem domu. Kratka lutkovna predstava je bila narejena za dva animatorja z uporabo preprostih lutk in preproste scene.
 • maj – z delom je pričela glasbena sekcija, ki je štela 5 članov. Obdržala se je eno leto.
 • maj – predstavili smo se na Festivalu ustvarjalnosti in inovativnosti pri učenju v Ljubljani. Na sejmu smo uredili razstavni prostor, kje smo mimoidočim v sliki in besedi predstavili delovanje društva, navezali pa smo tudi nekaj stikov, predvsem iz lutkovnega sveta.
 • Julij – pripravili smo program za podelitev spričeval zaključnega izpita in poklicne mature udeležencem srednješolskih programov na LU Celje, v sklopu katerega smo odigrali lutkovno predstavo Janko in Metka v puberteti in izvedli glasbeni program.
 • avgust – izvedli smo trodnevno poletno lutkovno delavnico za odrasle, ki sta jo vodila češka strokovnjaka s področja lutkarske umetnosti Jaroslava Holasova in Jirži Polehna. Delavnice so se udeležili osnovnošolski učitelji, študentje, zaposleni, brezposelne osebe, umetniki, ljudje s posebnimi potrebami. Spoznavali so skrivnosti lutkovne umetnosti, delo z različnimi vrstami lutk, izdelovali so marionete in pripravljali predstavo 4x Rdeča Kapica. Predstavo s štirimi različnimi vrstami lutk so mimoidočim predstavili na zaključni prireditvi pred Kinom Metropol v Celju.
 • september – poletna lutkovna delavnica je dala društvu novega elana. Iz udeleženk je nastala nova lutkovna skupina, ki je štela šest udeleženk, dve izmed njih sta aktivni članici društva še danes. Pridružila se nam je tudi slepa oseba, ki je bila naša članica do zaključka njenega izobbraževanja v programu Predšolska vzgoja. V tistem času je bila prva slepa oseba, ki je zaključila katerega od programov s poklico maturo.
 • oktober – pričeli smo projekt Iz smeti zraste cvet, s petimi šolami s celjskega območja, delno sofinanciran s strani MŠŠ. Projekt je bil ekološko naravnan. Učenci so izdelovali lutke iz odpadnega materiala in pripravljali lutkovno predstavo.

2009

 • februar – izpeljali smo skupen projekt z vrtcem Mavrica Vojnik v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Zanje smo pripravili lutkovno predstavo Ivanjščica, mak in marjetica. Na prireditvi v vrtcu smo se na čajanki družili s starši, sorodniki in prijatelji otrok ter si v prostorih vojniške knjižnice ogledali razstavo slikanic, ki so jih narisali otroci, ki obiskujejo vrtec Mavrica.
 • april – udeležili smo se Regijskega srečanja lutkovnih skupin s predstavo Medo išče. Pri pripravi in izvedbi  predstave so sodelovali člani društva in njihovi otroci.
 • junij – v Centru interesnih dejavnosti v Celju (bolj znanem kot Pionirski dom) je potekala zaključna prireditev projekta Iz smeti zraste cvet.
 • junij – z dvema izvedbama predstave Medo išče smo se predstavili na Celjskem bazenu.
 • julij – pripravili smo kulturni program za podelitev spričeval zaključnega izpita in poklicne mature na Ljudski univerzi Celje, predstavili smo se z lutkovno predstavo Dolina zmajev.
 • avgust – potekala je druga po vrsti poletna lutkovna delavnica s češkima strokovnjakoma Jaroslavo Holasovo in Jiržijem Polehno. Delavnica, katere  udeleženci so prihajali iz vse Slovenije, je potekala v dveh skupinah, začetni in nadaljevalni. Udeleženci v začetni skupini so spoznavali osnove lutkarskih veščin in izdelovali preproste ročne lutke, udeleženci v nadaljevalni delavnici pa so se, na osnovi priprave predstave po predlogi češke pravljice Otesanček, seznanjali z aktivnostmi, ki so potrebne pri pripravi in izvedbi lutkovne predstave. Zadnji dan je potekala zaključna prireditev na mestni plaži v Celju in je sodila v sklop prireditev Poletja v Celju knežjem mestu. Društvo je od Jiržija Polehne dobilo izjemno darilo – lutko Otesančka, ki jo po Bunraku metodi animacije, vodi šest oseb.
 • september – sodelovali smo na Dnevu odprtih vrat Ljudske univerze Celje. Organizirali smo srečelov za zbiranje prepotrebnih sredstev za delovanje društva in se predstavili z lutkovno predstavo Dolina zmajev.
 • oktober – z lutkovno predstavo Zajček se je izgubil smo v Hermanovem brlogu počastili Teden otroka.
 • november – s poletno lutkovno delavnico smo dobili novo članico društva, ki je z nami še danes. Prevzela je vodenje lutkovne skupine, ki je zaživela v polnem sijaju.
 • december – z lutkovno predstavo Dedek Mraz in škratje smo sodelovali na novoletni zabavi za male plavalce plavalnega kluba Pozejdon Celje.

2010

 • april – društvo je dobilo sedanje ime Kulturno društvo Smeško.
 • junij – zgodila se je deževna premiera naše najuspešnejše lutkovne predstave Čarovnik iz Oza v programu ob Dnevu Ljudske univerze Celje
 • maj/junij – potekal je tečaj digitalne fotografije pod vodstvom Darje Kos.
 • avgust – tretja po vrsti poletna lutkovna delavnica za odrasle s češkima strokovnjakoma Jaroslavo Holasovo in Jiržijem Polehno. V delavnici z naslovom Kako narediti pravljico,  so se udeleženci seznanili z osnovami lutkarske umetnosti, kakor tudi z umetnostjo izdelovanja in delovanja lutk. Ustvarjali so preproste zgodbe ter se spoznavali z osnovami dramaturgije, režije in igranja z lutkami. Na osnovi pridobljenega znanja so pripravljali igrane prizore za zaključno predstavo po predlogi ene izmed slovenskih ljudskih pravljic, ki so jo predstavili pred Slaščičarno Veronika in pivnico Friderik, člani Društva Smeško pa smo na mestni plaži v Celju v okviru prireditev Poletja v Celju knežjem mestu predstavili izpopolnjeno verzijo lutkovne predstave Čarovnik iz Oza, po nasvetih čeških lutkarskih mojstrov.
 • oktober – s Čarovnikom iz Oza smo se predstavili v Hermanovem brlogu v sklopu prireditev ob Tednu otroka.

2011

 • marec – društvo je dobilo sedanjo celostno podobo – logotip društva in žig.
 • marec/april – s predstavo Čarovnik iz Oza smo se udeležili območnega in regijskega srečanja lutkovnih skupin na Dobrni in v Hermanovem brlogu.
 • april – s Čarovnikom iz Oza smo gostovali na Noči branja na OŠ Frana Kranjca in na kresovanju na Celjskem letnem bazenu.
 • junij – s Čarovnikom iz Oza smo razveselili otroke v vrtcu Debro in male bralce v Knjižnici Žalec.
 • avgust – izpeljali smo četrto izvedbo poletne lutkovne delavnice s češkima strokovnjakoma in udeleženci iz vseh koncev Slovenije.
 • september – s Čarovnikom iz Oza smo razveseljevali otroke na Pikinem festivalu v Velenju.
 • oktober – v prostorih LU Celje smo izvedli medgeneracijsko čarovniško ustvarjalno delavnico.
 • december – s predstavo Miklavž in škrati smo gostovali na Polzeli.

2012

 • januar – z zamenjavo vodstva LU Celje, ki ni bila naklonjena društvu in njegovemu delovanju, se je pričela osamosvojitev društva, ki je, namesto programov za potrebe Ljudske univerze Celje, pričelo s pripravo in izvedbo lastnega programa.
 • januar – obiskali so nas otroci iz Vrtca Frankolovo. Zaigrali smo jim lutkovno predstavo Čarovnik iz Oza.
 • marec – na območnem srečanju lutkovnih skupin na Dobrni smo nastopili s predstavo Zaljubljeni žabec.
 • marec – mentorici lutkovne skupine sta bili na strokovnem obisku pri naših prijateljih GLG Sevnica, kjer sta dobili koristne napotke za nadaljnje delo.
 • april – na Polzeli, v Knjižnici pri Mišku Knjižku ter na OŠ Frana Kranjca v okviru Noči branja smo odigrali predstavo Zaljubljeni žabec.
 • maj – v dnevnem centru CVDU Dobrna v Celju smo varovance razveselili s predstavo Zaljubljeni žabec.
 • junij – s predstavo Zaljubljeni žabec smo obiskali otroke v Vrtcu Zarja – enota Nušičeva.
 • junij – izvedli smo strokovno ekskurzijo članov društva v Maribor. Ogledali smo si lutkovno predstavo v LG Maribor, zaposleni pa so nas popeljali po prostorih gledališča in nam pokazali, kje in kako nastajajo predstave.
 • avgust – članica se je udeležila poletne lutkovne delavnice v Žički kartuziji v organizaciji JSKD.
 • september – V okviru Mlinarske nedelje na Dobrni smo odigrali predstavo Zaljubljeni žabec.
 • oktober – člani so se izobraževali na seminarju Lutka v vzgoji, izobraževanju in gledališču v izvedbi Jožeta Zajca.
 • oktober – 13.10. smo izvedli prvi Smeškov lutkovni maraton. Na deževno sobotno dopoldne so v polni dvorani Kina Metropol poleg našega društva nastopili učenci OŠ Ljubečna, Škratovo lutkovno gledališče Celje, GLG Sevnica in čarodej Andrej Zeme.
 • december – predstavo Zaljubljeni žabec smo odigrali v City Centru Celje, predstavo Dedek Mraz in škrati pa v Petrovčah, Goričici pri Šentjurju, na Polzeli, v Knjižnici Miško Knjižko in v nedavno odprti Celjski kulturnici.

2013

 • januar – na gradu Komenda pri Polzeli in v Celjski kulturnici smo v okviru abonmaja odigrali predstavo Čarovnik iz Oza.
 • februar – v abonmaju ZKD Celje smo v Celjski kulturnici odigrali predstavo Zaljubljeni žabec.
 • marec – na povabilo GLG Sevnica smo s predstavo Čarovnik iz Oza nastopili na Svetovnem dnevu lutk na Gradu Sevnica.
 • april – s Čarovnikom iz Oza smo razveseljevali otroke na OŠ Frana Kranjca v okviru Noči branja.
 • junij – s Čarovnikom iz Oza smo gostovali v City Centru Celje.
 • september – z lutkovno predstavo Zaljubljeni žabec smo sodelovali na Ponirkovi zabavi v Vrbju.
 • oktober – v Celjski kulturnici smo odigrali predstavo Zaljubljeni žabec za Vrtec Montessori Celje, v Knjižnici pri Mišku Knjižku pa za male celjske bralce.
 • oktober – 19.10. 2. Smeškov lutkovni maraton – sodelovali so: lutkovna skupina OŠ Ljubečna, Škratovo lutkovno gledališče Celje, Društvo Koruzno zrno Slovenska Bistrica, vzgojiteljice vrtca Zarja Celje.
 • november – z lutkovno predstavo Zaljubljeni žabec smo gostovali v Libojah in v abonmaju v Celjski kulturnici.
 • december – s praznično predstavo Novoletna pravljica smo razveseljevali v Celjski kulturnici, v City Centru Celje ter otroke zaposlenih na Geodetskem zavodu Celje in v ZD Šentjur.

2014

 • februar – društvo se je preselilo v sedanje prostore na Vodnikovi ulici 13.
 • april – izvedli smo premiero lutkovne predstave Hop v pravljico na Zvezdi v okviru Svetovnega dneva zdravja, drugo uprizoritev je predstava doživela v Knjižnici pri Mišku Knjižku.
 • maj – s predstavo Hop v pravljico smo popestrili Noč branja na OŠ Frana Kranjca.
 • maj – v Tednu ljubiteljske kulture smo izvedli skupen projekt s Škratovim lutkovnim gledališčem in v Celjski kulturnici odigrali aktualni lutkovni predstavi.
 • junij – s predstavo Hop v pravljico smo bili del programa Poletja v Celju.
 • julij – gostili smo projekt Z lutko okoli sveta in Skuhna, ki ga je izvajal Zavod Global iz Ljubljane. Migranti so predstavili vsak svojo kamišibaj predstavo, okušali pa smo tudi nekaj jedi iz držav udeležencev projekta.
 • september – s predstavo Hop v pravljico smo popestrili nedeljsko dogajanje v City Centru.
 • oktober – 3. Smeškov lutkovni maraton se je odvijal v dvorani Pionirskega doma. Nastopili so GLG Sevnica, Pravljičarna Renata Brglez s.p., LS Venčeselj POŠ Zgornja Ložnica, Zavod Enostavno prijatelji.
 • november – z lutkovno predstavo Hop v pravljico smo se predstavili varovancem doma starejših Thermana Laško kot uvod v lutkovno delavnico za starostnike.
 • november – naši članici sta izpeljali lutkovno delavnico v OŠ Debro.
 • november/december – sodelovali smo z ZD Celje v projektu Že diši po piškotih, namenjenem obravnavancem Razvojne ambulante.
 • december – izpeljali smo delavnico z varovanci doma Thermana Laško – izdelali so vsak svojo lutko in odigrali predstavo Hop v pravljico.
 • december – s predstavo Miklavž in škrati smo razveseljevali otroke v Celjski kulturnici, v Pravljičnem Celju ter v Libojah. Z omenjeno predstavo smo razveselili tudi obravnavance Razvojne ambulante ZD Celje ter otroke zaposlenih v ZD Šentjur.

2015

 • december 2014 – maj 2015 – tri članice društva so se usposabljale na 160-urnem seminarju Izdelava lutke, lutka in lutkovna igra kot terapevtski in didaktični pripomoček v Mariboru.
 • januar – z lutkovno predstavo Zimska pravljica smo gostovali v City Centru Celje.
 • februar – s predstavo Čarovnik iz Oza smo nastopili v Planetu Tuš Celje, s predstavo Hop v pravljico pa v Libojah.
 • marec – nastopili smo v programu ob Svetovnem dnevu lutk na GLG Sevnica s predstavo Hop v pravljico.
 • april – društvo je pridobilo lastno ozvočenje, kar je olajšalo izvedbo predstav.
 • maj – s predstavo Zaljubljeni žabec smo se predstavili v Europarku Maribor, s predstavo Čarovnik iz Oza pa na Noči branja na OŠ Frana Kranjca.
 • julij – s predstavo Čarovnik iz Oza smo dali svoj prispevek k programu Poletja v Celju.
 • oktober – 16. in 17.10. so izpeljali 4. Smeškov lutkovni maraton. Nastopili so: LS Mokre tačke Mokronog (predstava za odrasle – prvič na sporedu maratona), LG Tri Kranj, Burekteater Velenje, LS Lučka Trbovlje.
 • november – v okviru abonmaja v Hermanovem brlogu smo odigrali predstavo Zaljubljeni žabec.
 • november – s pravljičnim večerom za odrasle v izvedbi Renate Brglez iz Pravljičarne smo pričeli nov projekt Smeškovih petkovih večerov v Celjski kulturnici. Program sta popestrili flavtistka Pia Brglez in violinistka Inga Ulokina.
 • december – 2. Smeškov petkov večer – družili smo se s kulturnima antropologoma Urško Ženko in Sebastjanom Webrom iz Muzeja novejše zgodovine Celje na temo Božič v nas in okoli nas.
 • december – izpeljali smo zaključek projekta z ZD Celje Za nasmeh otrok z lutkovno predstavo Miklavž in škrati.

2016

 • januar – z lutkovno predstavo Hop v pravljico smo gostovali v Planetu Tuš Celje, s Čarovnikom iz Oza pa v Planetu Tuš Kranj.
 • januar – izpeljali smo 3. Smeškov petkov večer z gostjo Kato Laštro iz Zeliščarne Velenje.
 • februar – s predstavo Zaljubljeni žabec smo gostovali v Centru Krice Krace v Kranju, s Čarovnikom iz Oza pa v Planetu Tuš Maribor.
 • februar – društvo je dobilo predstavnika v organih ZKD Celje (nadomestna članica v Nadzornem odboru).
 • februar – izpeljali smo 4. Smeškov petkov večer – večer ljubezenske poezije. Pesmi so interpretirali Milka Conradi, Sebastjan Kamenik, Blaž Šafarič, Breda Slavinec in Memi Pizzulin, glasbeni gostji sta bili kitaristka Martina Rančigaj in violinistka Inga Ulokina.
 • marec – izpeljali smo 5. Smeškov petkov večer – glasbeni večer s KUD Ljubečna – predstavili so se ženski pevski zbor, klapa Tramontana in moški pevski zbor.
 • april – izpeljali smo 6. Smeškov petkov večer – pogovor nekoliko drugače z Živkom Beškovnikom je vodila Mateja Zakelšek. Gostje so bile pevke Vokalne skupine Candela iz Petrovč.
 • maj – sodelovali smo na Paradi učenja v Žalcu v okviru TVU v organizaciji LU UPI Žalec. Na stojnici smo se predstavili skupaj s kreativno zeliščarko Kato Laštro iz Velenja, Obiskovalci so izdelali ploščice iz slanega testa, v katere so vtisnili poljubna zelišča. Preizkusili so se v animaciji muppet in ročnih lutk. Direktorica in zaposlene na UPI LU Žalec so za vse obiskovalce odigrale znani prizor iz pravljice o Rdeči Kapici.
 • avgust – sodelovali smo na Srednjeveškem dnevu v okviru Poletja v Celju.
 • september – s Kato Laštro iz Zeliščarne smo se udeležili Festivala nevladnih organizacij Lupa v Ljubljani.
 • september – bili smo gostje na prireditvenem prostoru Knjižnice Velenje na Pikinem festivalu, kjer smo z obiskovalci animirali lutke.
 • oktober – s predstavo Hop v pravljico smo na povabilo LS Mokre tačke gostovali v Mokronogu.
 • oktober – izvedli smo 5. Smeškov lutkovni maraton (14. in 15.10.), ki so ga obeležili: LG Nebo iz Kranja s predstavo za odrasle, LS Vrtavke iz OŠ Boštanj, LS Mokre tačke Mokronog in LS Bobek iz Ljubljane.
 • november – s predstavo Hop v pravljico smo nastopili v abonmaju ZKTŠ Vransko.
 • november – izpeljali smo 7. Smeškov petkov večer – Ognjene dobrote iz pire s Tanjo Gobec, z aktivno udeležbo obiskovalcev.
 • december – izpeljali smo 8. Smeškov petkov večer – pravljični večer za odrasle s predstavo Tri pravljične prigode v LS Smolički Slovenija iz Društva za medkulturno sodelovanje Gallus Celje.
 • december – predstavo Zeliškoti smo odigrali za obravnavance Razvojne ambulante ZD Celje ter otroke zaposlenih v ZD Šentjur, praznično predstavo Dedek Mraz in škrati pa za otroke zaposlenih na Prvi gimnaziji v Celju, v Mestni četrti Nova vas/Dečkovo naselje ter v Planetu Tuš Celje.

2017

 • januar – odigrali smo lutkovno predstavo Zeliščkoti v okviru abonmaja v Hermanovem brlogu.
 • januar – izpeljali smo 9. Smeškov petkov večer – pravljični večer za odrasle z Renato Brglez iz Pravljičarne.
 • februar – z lutkovno predstavo Zeliščkoti smo gostovali v Knjižnici pri Mišku Knjižku in v Knjižnici Velenje.
 • februar – izvedli smo 10. Smeškov petkov večer – literarni večer in otvoritev razstave Milene Šimunič ob 60. rojstnem dnevu. Glasbena gostja je bila citrarka Janja Brlec.
 • marec – s predstavo Hop v pravljico smo gostovali v JZ Mala ulica v Ljubljani in v VGC Socio v Celju.
 • marec – izvedli smo 11. Smeškov petkov večer – otvoritev likovnih del in pogovor s Slavico Biderman, predstavila je pesniško zbirko in prvo iz zbirke knjig na temo demence Ravnovesje v visokih petkah. Gosta sta bila Milka Conradi in Blaž Šafarič, ki sta interpretirala nekaj njenih pesmi, glasbena skupina iz Društva prijateljev mladine – Levi breg Velenje, pod vodstvom Kate Laštro, pa  so melodije izvabljali iz didžeriduja, tibetanskih posod in piščali.
 • april/maj – izpeljali smo medgeneracijsko lutkovno delavnico v VGC Socio – udeleženci so izdelovali lutke in pripravljali predstavo Gremo mi na morje.
 • april – z Zaljubljenim žabcem smo razveseljevali otroke v JZ Mala ulica v Ljubljani, z Zeliščkoti pa otroke v okviru abonmaja v Celjski kulturnici.
 • april – izvedli smo 12. Smeškov petkov večer – pogovor nekoliko drugače z Borutom Alujevičem je vodila Mateja Zakelšek, glasbeni gostje so bili mlada pevka Ajda Kostrevc in 5+ Band.
 • maj – predstavo Čarovnik iz Oza smo odigrali kot prispevek k projektu ZD Celje, Zeliščkote pa za varovance Dnevnega centra CVDU Dobrna v Celju.
 • maj – 7.5. smo obeležili 10 let delovanja KD Smeško.
 • junij – predstavo Gremo mi na morje, ki je nastala v okviru medgeneracijske lutkovne delavnice v VGC Socio smo predstavili v okviru prireditve Dobimo se v mestu Poletja v Celju.
 • junij – sodelovali smo na prireditvi Entete Florae v Žalcu, ki je tekmoval za najlepše urejeno evropsko mesto/kraj v Sloveniji in zmagal v konkurenci s Piranom.
 • junij – izvedli smo počitniško animacijo otrok v VC Socio Celje in v VGC Planet generacij v Žalcu.
 • avgust – izvedli smo počitniško animacijo otrok v VGC Socio Celje.
 • september – pred Knjigarno Karantanije v Celju smo odigrali predstavo Čarovnik iz Oza, na Pikinem festivalu pa Zeliščkote.
 • september – udeležili smo se Festivala nevladnih organizacij Lupa v Ljubljani s stojnico in predstavitvijo projekta o demenci Slavice Biderman.
 • oktober – izpeljali smo 6. Smeškov lutkovni maraton (20.10. in 21.10.). Prvi dan jebila na programu lutkovna predstava za odrasle Butalci v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika ter druženje ob 10. letnici delovanja KD Smeško z glasbenim gostom Jožetom Kastelicem Kastelom. Drugi dan so nastopili LG Nebo Kranj, Lutkomotiva Novo mesto, LS Smolički ter čarodej Andrej Zeme.
 • oktober 2017 – marec 2018 – izpeljali smo medgeneracijsko lutkovno delavnico v VGC Planet generacij na LU UPI Žalec z zaključno predstavo Zajčkon in volk.
 • november – izvedli smo 13. Smeškov petkov večer – Zdravje z zelišči v jesenskem in zimskem času po nasvetih Ivana Brezovca.
 • december – lutkovno predstavo Božični nagajivčki smo odigrali za obravnavance Razvojne ambulante v ZD Celje, v Knjižnici pri Mišku Knjižku in v MČ Nova vas/Dečkovo naselje.

2018

 • januar – izvedli smo 14. Smeškov petkov večer – Sneguljčica nekoč in danes – večer v katerem je Renata Brglez pripovedovala originalno nepredelano verzijo bratov Grimm, udeleženci programa PUMO Radovljica pa so zaigrali moderno verzijo v lutkovni predstavi.
 • februar – odigrali smo dve lutkovni predstavi pri Spodnji vzpenjači na Mariborskem Pohorju – Hop v pravljico in Zaljubljeni žabec. S predstavo Hop v pravljico smo obeležili jubilejni 100-ti nastop z lutkovnimi predstavami.
 • marec – izpeljali smo 15. Smeškov petkov večer – Zeliščarna Kate Laštro – gostja je predstavila dokumentarni film Zeliščarica, obiskovalcem delila nasvete o pravilni rabi zelišč, pripravila pokušino zeliščnega čaja. Z melodijami iz citer je dogodek popestrila Slavica Biderman.
 • april – izvedli smo 16. Smeškov petkov večer – Samo Horvatič in prijatelji. Voditelj večera je bil Iztok Gartner, gost Sebastjan Kamenik, glasbeni program so izvedli člani skupine Samo in Sorodne duše.
 • maj – izvedli smo 17. Smeškov petkov večer – večer šansonov v izvedbi pevk Vocal BK Studia. Program je vodila Nena Lužar.
 • maj – s predstavo Zeliščkoti smo popestrili nedeljsko dopoldne v City Centru Celje.
 • junij – s predstavo Zajčkon in volk smo dali svoj prispevek Noči branja na OŠ Frana Kranjca.
 • junij – izpeljali smo zaključni nastop udeležencev lutkovne delavnice v VGC Planet generacij Žalec, ki je potekala od oktobra 2017 do marca 2018.
 • september – člani društva smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v LG Ljubljana in si ogledali eno izmed predstav mednarodnega lutkovnega festivala.
 • oktober – izpeljali smo 7. Smeškov lutkovni maraton (19.10. in 20.10.). Nastopili so LS Krožnik iz Društva Koruzno zrno Slovenska Bistrica s predstavo za odrasle, Marionetno gledališče Jurček Hrastnik, Nika Solce iz Kopra ter Bojana Komplet z animacijo.
 • oktober/november – izpeljali smo prvo izvedbo 48-urnega seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju preko kataloga Katis. Udeleženci, ki prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji, pridobijo 2,5 točki za napredovanje v nazive.
 • november – s predstavo Zajčkon in volk smo gostovali v Europarku Maribor.
 • december – praznično lutkovno predstavo Božični nagajivčki smo odigrali v Škofji vasi, v KS Aljažev hrib in v GD Lopata.

2019

 • februar – izvedli smo 18. Smeškov petkov večer – otvoritev razstave Andreje Jezernik Črtokljunke, prireditev so popestrili zvoki iz tibetanskih posod.
 • marec – izvedli smo 19. Smeškov petkov večer – Predstavitev druge knjige Slavice Biderman na temo demence – Digitalna demenca, male petke brez telefona.
 • marec – z lutkovno predstavo Zajčkon in volk smo razveselili otroke v MČ Nova vas/Dečkovo naselje.
 • april – izpeljali smo 20. Smeškov petkov večer – gostja je bila Kata Laštro iz Zeliščarne iz Velenja.
 • maj – izvedli smo 21. Smeškov petkov večer – Mateja in (ne)znani Celjani – gostja je bila Memi Pizzulin.
 • junij – s predstavo Zajčkon in volk na Mestni plaži v okviru Poletja v Celju.
 • september – izvedli smo 22. Smeškov petkov večer – Asim Maslo in prijatelji. Gostje presenečenja so bili 5+ Band, Marijan Petan, Viki Ašič ml.
 • september – s predstavo Zajčkon in volk smo se predstavili v Celjski kulturnici in v City Centru Celje.
 • september – člani društva smo se udeležili strokovne ekskurzije v LG Maribor – ogledali smo si eno izmed predstav na Lutkovnem bienalu.
 • september/oktober – izpeljali smo drugo izvedbo 48-urnega seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju preko kataloga Katis, z udeleženci iz vse Slovenije.
 • oktober – izpeljali smo 8. Smeškov lutkovni maraton (18.10. in 19.10.). Nastopili so: Matic Lukšič s predstavo za odrasle, Gledališče iz desnega žepka Ljubljana, LS Bobek Ljubljana & LG Tri Kranj, animatorka Bojana Komplet.
 • november – izvedli smo 23. Smeškov petkov večer – pravljični večer za odrasle z Renato Brglez iz Pravljičarne.
 • november – izpeljali smo prvo izvedbo 21-urnega seminarja Digitalna fotografija in njena vsestranska uporabnost pod vodstvom Darje Kos preko kataloga Katis. Udeleženci, ki prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji, pridobijo 1 točko za napredovanje v nazive.
 • december – s praznično predstavo Miklavž in škrati smo obiskali Braslovče, otroke delavcev Steklarne Rogaška Slatina, MČ Nova vas/Dečkovo naselje in otroke na OŠ Glazija.

2020

 • januar – z lutkovno predstavo Zajčkon in volk smo nastopili v Knjižnici pri Mišku Knjižku.
 • januar – izpeljali smo 24. Smeškov petkov večer – otvoritev razstave Judite Rajnar. Glasbena gostja je bila Slavica Biderman s citrami.
 • januar/februar – izpeljali smo tretjo izvedbo 48-urnega seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju preko kataloga Katis, z udeleženci iz vse Slovenije.
 • februar – izvedli smo 25. Smeškov petkov večer – večer z Ljudmilo Conradi. Gostje presenečenja so bii iz različnih področij delovanja Ljudmile Conradi. Glasbeni gost je bil Jože Kastelic Kastelo.
 • marec/april – izpeljali smo drugo izvedbo 21-urnega seminarja Digitalna fotografija in njena vsestranska uporabnost pod vodstvom Darje Kos preko kataloga Katis, z udeleženci iz vse Slovenije. Štartali smo v živo, v učilnici in zaradi COVID ukrepov nadaljevali preko Zooma.
 • marec/junij – izpeljali smo četrto izvedbo 48-urnega seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju preko kataloga Katis z udeleženci iz vse Slovenije. Štartali smo v prvem tednu marca, v živo v Celjski kulturnici, nato smo morali, zaradi Corona ukrepov izvajanje prekiniti in ga nadaljevati v maju.
 • junij – z lutkovno predstavo Zaljubljeni žabec smo nastopili na Mestni plaži – to je bila ena prvih lutkovnih predstav izvedenih po preklicu epidemije v maju.
 • junij/julij – izpeljali smo peto izvedbo 48-urnega seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju preko kataloga Katis, z udeleženci iz vse Slovenije.
 • september – člani društva smo se udeležili strokovne ekskurzije v LG Ljubljana in si ogledali eno od predstav mednarodnega lutkovnega festivala.
 • september/oktober – izpeljali smo šesto izvedbo 48-urnega seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju preko kataloga Katis, z udeleženci iz vse Slovenije.
 • oktober – izvedli smo 26. Smeškov petkov večer – otvoritev razstave Borisa Bizjaka, ki je poskrbel tudi za glasbeni program.
 • december – izpeljali smo 9. Smeškov lutkovni maraton (11.12.). Izveden bi moral biti 16. in 17.10., a smo ga morali, zaradi prepovedi izvajanja kulturnih dogodkov v živo, prestaviti. Izvedli smo ga 11.12. v živo iz Celjske kulturnice brez gledalcev, s prenosom preko interneta. Nastopili so: GLG Sevnica, LG Nebo Kranj, čarodej Andrej Zeme in Boštjan Oder iz Velenja s kamišibaj predstavo za odrasle. Prenos preko interneta je beležil 8500 ogledov. Vzporedno smo razpisali nagradni natečaj za risbice na temo predstav, ki se je končal v januarju 2021 in dobili 200 risbic otrok iz vseh koncev Savinjske regije. Vsak od njih je dobil praktično nagrado.

Leto 2021

od 19.3. do 25.6. nameravamo izpeljati še dve izvedbi seminarja Lutka v vzgoji in izobraževanju.

V načrtu so Smeškovi petkovi večeri v Celjski kulturnici:

 • v maju z Valentinom Steblovnikom (otvoritev fotografske razstave Neznana celjska dvorišča),
 • v juniju ali septembru z Marijano Kolenko,
 • junija s Tinkaro Fortuna (na Mestni plaži),
 • v septembru z nagrajenci državnega srečanja kamišibajkarjev 2021,
 • v oktobru otvoritev razstave ilustracij iz knjig Kate Laštro,
 • v novembru pravljični večer za odrasle z Renato Brglez iz Pravljičarne.

Oktobra želimo izpeljati jubilejni 10. Smeškov lutkovni maraton z gledalci v živo v dvorani.

S septembrom načrtujemo pričetek nove sezone seminarjev Lutka v vzgoji in izobraževanju ter Digitalna fotografija in njena vsestranska uporabnost. Mogoče nam uspe pridobiti še kakšnega novega.

Želimo si tudi, da bi lahko odigrali kakšno lutkovno predstavo iz našega repertoarja.